Czujesz się poszkodowanym przez firmę? Wiesz, że podobnie poszkodowanych osób może być więcej?
Złóż pozew zbiorowy. Załóż nowy temat na forum, opisz zdarzenie, podaj nazwę podmiotu który zamierzasz pozwać.
Jeżeli uda Ci się zebrać grupę minimum 10 osób, możesz wystąpić z pozwem zbiorowym.
Pozew zbiorowy to niższe koszty ponoszone przez pojedynczą osobę, mniej uciążliwości, większa siła grupy.

Jeżeli wiesz o złożonym lub dopiero planowanym pozwie zbiorowym,
poinformuj nas na forum lub napisz do nas: forum@pozew-zbiorowy.com.pl

Zobacz również stronę informacyjną o pozwach zbiorowych: www.pozew-zbiorowy.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czy, elektroniczny, grupowy, mozna, pozew, przez, sad, zlozyc

Czy pozew grupowy można złożyć przez sąd elektroniczny?
Autor Wiadomość
zefir 

Wysłany: 2010-10-01, 15:26   Czy pozew grupowy można złożyć przez sąd elektroniczny?

Czy pozew grupowy można złożyć przez sąd elektroniczny (to by ograniczyło koszty pozwu do 25000 zł)?

Magdalena^ 

Wysłany: 2010-10-02, 15:10   

Wszystko zależy w jakim mieście skłądasz pozew. Zazwyczaj E-sądy zajmują się sprawami z zakresu postępowania gospodarczego, czyli wydawaniem nakazów zapłaty wynikających na przykład z niezapłaconych rachunków. Jeśli chodzi o inne sprawy, raczej lepiej jest zgłąszać to osobiście.
Jednak najepiej jest wypytać się w danym mieście jak to wygląda.

zefir 

Wysłany: 2010-10-02, 15:39   

Magdalena^ napisał/a:
Wszystko zależy w jakim mieście skłądasz pozew. Zazwyczaj E-sądy zajmują się sprawami z zakresu postępowania gospodarczego, czyli wydawaniem nakazów zapłaty wynikających na przykład z niezapłaconych rachunków. Jeśli chodzi o inne sprawy, raczej lepiej jest zgłąszać to osobiście.
Jednak najepiej jest wypytać się w danym mieście jak to wygląda.

Osobiscie jest 5% oplaty od wartosci przedmiotu sporu, pozew grupowy wg ustawy o postepowaniu grupowym to 2%, a pozew przez sad elektroniczny to 1,25%, chodzi wiec o znalezienie najlepszej metody na zmniejszenie kosztow.
A sprawa by byla o naruszenie prawa przez organ panstwowy i szkody z tego tytulu poniesione. Osob jest duzo, ale kazdy ma roszczenia w innej wysokosci, wiec jak je ujednolicic (czy jesli sie je usredni to niektorzy dostana mniej, niz gdyby dzialali indywidualnie, a niektorzy wiecej?)?
Moze wiec lepiej zamiast pozwu grupowego zlozyc pozew do e-sadu w ramach wspoluczestnictwa (art. 72-74 kpc)?
Problem jest jeszcze taki, ze niektorzy z potencjalnych wspoluczestnikow przerwali bieg terminu podejmujac probe ugody, a inni nie. Czy wiec skladajac pozew na podstawie art. 72-74 dla tych wspoluczestnikow, ktorzy nie podejmowali proby ugody nie bedzie postawiony zarzut przedawnienia? Wydaje sie ze nie, gdyz w art. 73 jest napisane "czynności procesowe współuczestników działających są skuteczne wobec nie działających", ale moze to dotyczy wylacznie czynnosci juz po zlozeniu pozwu, czy wczesniejszych rowniez?

focus 

Wysłany: 2010-10-05, 14:46   

Szczerze powiedziawszy właśnie od Was dowiaduję się o takiej możliwości jak e-Sąd.
Cieszy mnie to, że rozwój Naszego społeczeństwa idzie do przodu.
Czy możecie mi przybliżyć działanie takich e-Sadów? Z góry dziękuje.

zefir 

Wysłany: 2010-10-05, 15:18   

focus napisał/a:
Szczerze powiedziawszy właśnie od Was dowiaduję się o takiej możliwości jak e-Sąd.
Cieszy mnie to, że rozwój Naszego społeczeństwa idzie do przodu.
Czy możecie mi przybliżyć działanie takich e-Sadów? Z góry dziękuje.

Teoretycznie e-sad jest przeznaczony dla spraw upominawczych, ale tak naprawde nic nie stoi na przeszkodzie, aby bardziej skomplikowana sprawe tam wyslac, e-sad po stwierdzeniu, ze nakaz zaplaty nie przysluguje wowczas taka sprawe przesle do sadu zwyklego wedlug wlasciwosci.

Magdalena^ 

Wysłany: 2010-10-07, 12:32   

No tak, zgłaszanie problemu do sądu drogą elektroniczna jest mniej kosztowne, jednak z tego co wiem, to nie można wszystkich spraw w ten sposób zgłaszać. dlatego tak jak wcześniej pisałam, lepiej się dowiedzieć czy w danym sądzie jest taka możliwość.

zefir 

Wysłany: 2010-10-07, 13:38   

Magdalena^ napisał/a:
No tak, zgłaszanie problemu do sądu drogą elektroniczna jest mniej kosztowne, jednak z tego co wiem, to nie można wszystkich spraw w ten sposób zgłaszać.

Zlozyc mozna wszystko, ale nie wszystko e-sad merytorycznie rozpatrzy, to czego nie rozpatrzy przekaze wg wlasciwosci do sadu zwyklego, a ten niestety moze (chociaz nie powinien, patrz komentarze tutaj: http://sub-iudice.blogspo...447160968847798 ) w ramach uzupelniania rzekomych brakow formalnych dorzucic standardowa oplate 5% (pomniejszona o juz wplacone 1,25% w e-sadzie), chyba ze to bylby pozew grupowy, to wtedy 2%.

Magdalena^ napisał/a:

dlatego tak jak wcześniej pisałam, lepiej się dowiedzieć czy w danym sądzie jest taka możliwość.

E-sad jest tylko jeden na cala Polske.

Magdalena^ 

Wysłany: 2010-10-14, 13:51   

Hmm z tego co wydaje mi się, to e-sąd jest w Lublinie i Poznaniu (miał powstać kilka miesięcy temu) ...

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach